Nijenhuis
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Nijenhuis
Locatie
Adres: Nijenhuizerlaan 11
Diepenheim
Gemeente Diepenheim
Provincie Overijssel

De havezate Nijenhuis ligt ten oosten van het stadje Diepenheim en iets ten westen van van de Molenbeek, in de streek die genoemd wordt Kerspel Diepenheim.
Typologie

Er zijn niet genoeg historische of archeologische gegevens om de verschijningsvorm van het Nijenhuis in de Middeleeuwen vast te stellen. De beschrijving uit 1603 is hiervoor te vaag, maar maakt wel melding van een gracht, poortgebouw, bouwhuis.
Etymologie
De naam is waarschijnlijk te verklaren doordat het wordt beschouwd als het nieuwe huis, de opvolger van het oude huis de Halder.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 27-11-2000

Het huidige Nijenhuis is een blokvormig landhuis uit omstreeks 1656 in classicistische stijl met souterrain en omgaand schilddak. De achtzijdige hoektorens zijn in 1856-1858 toegevoegd. De twee vierkante hoekpaviljoens bij de achtergevel werden in 1913 gebouwd. Het huis en het voorplein worden door één gracht omgeven. Het voorplein wordt geflankeerd door bouwhuizen uit de tweede helft van de 17e eeuw. De omgeving werd in 1810 in de landschapstijl veranderd. In 1888 werd er ten oosten van het huis een landschapspark aangelegd en rondom het huis een neobarokke tuinaanleg.

Ansicht: collectie NKS