Herinkhave
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Herinkhave
Locatie
Adres: Herinckhaveweg 4
Fleringen
Gemeente Tubbergen
Provincie Overijssel

Herinkhave ligt ten zuiden van Tubbergen. De hekpijlers van de toegangsweg liggen aan de Oldenzaalse Weg.
Typologie

De typologie van het middeleeuwse huis is onbekend wegens het ontbreken van afbeeldingen of beschrijvingen. Het is mogelijk dat men het huidige huis heeft gebouwd op de plaats van het middeleeuwse huis.
Etymologie
Het 'hof te Fleringen' werd in de Middeleeuwen ook 'Heringhof' genoemd, wat later Herinkhave werd. Het dorpje ten oosten van de Herinkhave heet Fleringen. Waarom de naam van de 'hof te Fleringen' veranderde in 'Herinkhave' is onbekend.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 11-10-2000

Het huis Herinkhave is een eenvoudig L-vormig bakstenen gebouw op het noorden, waarvan het oudste deel dateert uit de zeventiende eeuw. Er zijn nog verschillende fragmenten uit de bouwperiode bewaard gebleven en de kelders zijn mogelijk nog restanten van een middeleeuwse voorganger van het huis. Op het voorplein staan twee, van oorsprong, achttiende-eeuwse bouwhuizen en rondom het complex ligt een lanenstelsel uit de achttiende eeuw. Een watermolen uit de achttiende eeuw, maar versteend in 1860, zorgt voor een evenwichtige waterstand in de gracht rondom het huis.