Grimberg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Grimberg
Locatie
Adres: Grimbergerweg 7
Grimberg
Gemeente Wierden
Provincie Overijssel

Het huis Grimberg was gelegen op de rechteroever van de Regge, ten noordoosten van de stad Rijssen. De pijlers van de toegangspoort liggen aan Rijksweg 343 van Rijssen naar Wierden. De gracht van de voormalige huisplaats grenst aan de spoorlijn van Deventer naar Almelo.
Typologie
 ((zaalhuis))
Het middeleeuwse zaalhuis had een plattegrond naar bouwtrant van de versterkte huizen in Westfalen die merendeels in de 14e eeuw zijn gebouwd. Qua vorm zou ook aan een walburg gedacht kunnen worden (ook wat de naam betreft). Ook de vorm van de gracht zou op een ouder type kunnen wijzen, waarbij de gracht zou zijn gebruikt voor de nieuwbouw. De paraboolvorm is niet natuurlijk op dit punt, en is dus kunstmatig opgeworpen. Het huis ligt bovendien op een kruispunt van wegen, wat de hypothese van een walburg ondersteunt.
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-10-2000

Grimberg is een landgoed met slechts enkele overblijfselen van het oude huis dat op het noorden lag. Een groot deel van de halfcirkelvormige buitengracht en in de 18e eeuw aangelegde lanen zijn bewaard gebleven. Aan het begin van de oprijlaan staan twee zandstenen klauwstukken, waarschijnlijk afkomstig uit het oude huis. Op de vroegere huisplaats staat sinds 1920 een met riet gedekt, houten theehuis met een L-vormige plattegrond.