Tammingahuizen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Tammingahuizen
Locatie
Adres: Stadsweg
Winneweer
Gemeente Ten Boer
Provincie Groningen

Het vroegere kasteelterrein ligt tussen de dorpen Ten Post en Winneweer en ten westen van het Damsterdiep aan de Stadsweg.
Typologie

De afbeelding in de marge van de Coenderskaart 1678 suggereert twee bouwblokken, het achterste, waarschijnlijk oudste, blok in twee bouwlagen zou kunnen passen bij een type woontoren, die mogelijk in de 16e eeuw is uitgebreid tot een type adellijke woning.
Etymologie
De naam van het huis is afgeleid van het geslacht Tamminga
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 09-04-2009

Van het oude borgterrein is de gracht om het rechthoekige kasteelterrein nog bewaard, die ook op de kadasterkaart uit 1830 nog zichtbaar is. Merkwaardigerwijs is het grachten patroon later verdubbeld in spiegelbeeld in westelijke richting. Er is sprake van een podium met een hoogte van 0,5- 1,0 meter, het gebied van deze verhoging kan goed overeenkomen met het totale borgterrein. Ook het verhoogde tracé van de oprijlaan naar de oude Stadsweg is herkenbaar. Het terrein is nu in gebruik als grasland.