Riviere, Huis te / Mathenesse
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Riviere, Huis te / Mathenesse
Locatie
Adres: Huis te Riviere 1, 3112 HK
Schiedam
Gemeente Schiedam
Provincie Zuid-Holland

De ruïne van het voormalige kasteel Huis te Riviere is gelegen in het hart van Schiedam aan de oostzijde van het Broersvest op het terrein van het huidige stadskantoor van Schiedam.
Typologie

Basis van het oorspronkelijke kasteel vormt een woontoren, die in een latere fase is uitgebreid en herbouwd.
Etymologie
De oorspronkelijke naam "Huis te Riviere" stamt af van de naam van het omdijkte gebied, de polder "het Ambacht van Riviere", op de plek waar de "Old Scye" in de toenmalige stroomgebied van de Maas stroomde. De latere benaming Mathenesse stamt af van bewoners die het kasteel in een latere fase hebben gekocht.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: november 2015

Huidige functie:

Van het oorspronkelijke kasteel is na de verwoesting in 1574 alleen het onderste gedeelte van de donjon overgebleven. Deze ruïne bevindt zich thans op het terrein van de gemeente Schiedam en wordt daarbij omgeven door de gebouwen van het huidige stadskantoor. De overgebleven muren met een dikte van circa 3m steken ca. 3m boven het omringende maaiveld uit. Binnen het gebouw zijn nog te onderscheiden de kelderlaag en een verdieping. De aanzet van het tongewelf, dat de kelder overkluisde, zijn nog zichtbaar. De gemetselde trap naar de verdieping is nog aanwezig.