De Rozengaard / Cluttenleen/ Rosgoed,
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
De Rozengaard / Cluttenleen/ Rosgoed,
Locatie
Adres: Hoogenboschweg/ PastoorHagenstraat/Schinvelderstraat.
Brunssum
Gemeente Brunssum
Provincie Limburg

Het terrein van het voormalige, in de zeventiende eeuw gesloopte, kasteel de Rozengaard is gelegen binnen het woonwijk in het noordelijk deel van het huidige Brunssum, dat wordt ingesloten door de Hoogenboschweg, de Pastoor Hagenstraat en de Schinvelderstraat.
Typologie
 (Een nadere specifikatie is niet mogelijk)
Hoe het huis er heeft uitgezien is niet bekend. Op de kadastrale kaart uit de negentiende eeuw, de Tranchotkaart en de Ferrariskaart uit de achttiende eeuw zijn alleen nog de grachten aanwezig, die ten zuiden van het Het Huis Gengoes waren gelegen.
Etymologie
De naam Rosgoed is afgeleid van de oudst bekende bezitter van het goed, Matthijs Roist van Bronshem. De naam Cluttenleen is vervolgens afgeleid van de adellijke familie (van) Clutt, die in de zestiende eeuw het goed in bezit hadden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: maart 2015

Huidige functie:

Van het oorspronkelijke kasteel zijn geen gebouwdelen meer aanwezig. Het voormalige kasteelterrein is thans in gebruik als woongebied.