Gaykemahuis
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Gaykemahuis
Locatie
Adres: Oosterburen 3, 9991 NB Middelstum
Middelstum
Gemeente Loppersum
Provincie Groningen
Google Earth coördinaten: 53 21 20.24 N, 6 39 20.29 O.Het terrein ligt 300 meter ten noordoosten van Borg Ewsum aan de Oosterburen.
Typologie
De typologie is onbekend.
Etymologie
De herkomst van de naam is onbekend, waarschijnlijk afkomstig van een familienaam.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 01-09-2010
Het vroegere kasteelterrein is herkenbaar aan een iets hogere glooiing in een golvend gebied en staat bekend als 'het hoogtje'. In de 19e eeuw is het terrein afgegraven en zijn de grachten gedempt. Het behoort bij de westelijker gelegen boerderij 'Venoord' of 'Achter Ewsum'. Het heeft hoge archeologische waarde.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Een iets hogere glooiing in een golvend perceel geeft de plaats van het vroegere kasteelterrein aan. De grachten zijn gedempt.
Afmetingen
Op grond van de bewerkte kadastrale minuut 1926 is de afmeting van het totale terrein 60 x60 meter.De maten van de burcht zelf zijn niet bekend.
Oudste vermelding
Datum: 1403
Bron: RHC Gron.Arch., Oorkondeboek Groningen en Drenthe, nr. 1146, 1147.
"'castrum dictum Gaycamahues'"
Bij een ruil in 1403 met Reweco, verkreeg Auca Ewesma te Middelstum een kasteel genaamd Gaycamahues en het terrein waar het op ligt met de grachten, tevens twee weiden ten noorden en ten zuiden. Achterop de oorkonde staat een aantekening: 'Gaycamahues, int noertoesten naest Ewsum gelegen'
Bezitsgeschiedenis
Mogelijk is de hoofdeling te Kantens Roweco de oudste eigenaar. Na de ruil in 1403 kwam het aan de familie van Ewsum, die het goed steeds verhuurde.
Bouwgeschiedenis
In de 14e eeuw is een weerbaar omgracht huis gebouwd, dat na 1403 steeds werd verhuurd en waarschijnlijk al in de late Middeleeuwen is afgebroken. Bij archeologisch onderzoek in 1996 werd door middel van boringen de noordoostelijke gedempte sloot gevonden. Tevens werden er kogelpotscherven gevonden uit de Late Middeleeuwen.
Afbeeldingen
Kadastrale minuut 1826, Middelstum, sectie A 1, nr. 115 (bewerking Formsma 1987, p. 261).
Bronnen
Literatuur
Formsma, W.J., R.A.Luitjens-Dijkveld Stol en A.Pathuis, 1987, De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Assen/Maastricht, p. 261, 270.Langen, G.J.de en T.M.Perger, 1996, RAAP-rapport nr.224, terrein 7B-87, Amsterdam, p. 14-15.
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan: J
Bestemming: (1)
Auteur en datum
Auteur: J.W. van den Heuvel
Beschrijving gemaakt: 01-09-2010
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Beschrijving mon.nr. 5303
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.