Bergje te Ouwerkerk
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Bergje te Ouwerkerk
Locatie
Adres: Stelweg
Ouwerkerk
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland

Mogelijk motteterrein ten zuiden van de huidige Stelweg, voorheen Duveneetsche weg, in het tiende bevang van de ban van Ouwerkerk. De naam Duveneetsche(n) weg is volgens Romeijn (1986, 27) vermoedelijk afgeleid van een landinwaarts dringende kreekbedding, buitengedijkt in 1763. Het tiende bevang verloor door buitendijking een aanzienlijke oppervlakte en een aantal boerderijen. Het tracé van de zeewerende Nieuwendijk liep volgens Romeijn dwars over 'de stelle, een vliedberg, waaraan de huidige Stelleweg zijn naam ontleent', alhoewel de coördinaten van Kuipers (1984) de berg wat oostelijker en dus landinwaarts situeren, evenals de veldnamenkaart van 1988. Kenmerken zoals gebogen perceelgrenzen (volgens Kuipers', niet door de veldnamenkaart van 1988 weergegeven opgave) en een ronde ophoging zijn verdwenen bij de herverkaveling na de Februariramp 1953.
Typologie

Mogelijke voormalige motte, alhoewel de naar het bergje genoemde Stelweg op een functie als stelberg duidt.
Etymologie
Een hoog perceel direct ten zuiden van de Stelweg heette hier 'Het bergje' (Bêrgje) en een zuidelijk aangrenzend langwerpiger perceel 'Achter het bergje' (Achter 't bêrgje). Bij de bodemkartering in 1946/47 is hier veel oude cultuurgrond aangetroffen. Verdere aanwijzingen voor een kasteelberg zijn er niet; mogelijk betreft het een verhoogde oude woonplaats of woonterp op een kreekrug. De naam Stelweg verwijst naar een stelle of stelberg, een kunstmatige ophoging in onbedijkt of verdronken gebied die diende als wijkplaats voor herder en schapen. Romeijn (1986, 27) noemt het voormalige bergje echter een vliedberg.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-01-2009

Er zijn m.b.t. de huidige situatie geen archeologische indicatoren bekend.