Qualienberg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Qualienberg
Locatie
Adres: Sluisweg, ong.
Nieuwerkerk
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland

Voormalige motte, waarvan het restant is afgegraven/geëgaliseerd in 1952. Het terrein lag aan de oude Kempensweg (Kempersweg), die voorheen Qualienweg heette. Coördinaten volgens archiswaarnemingsnr. 20387; Archiswaarnemingsnr. 49694 geeft 059.600/408.500, Kuipers (1984) geeft 059.580/408.220. Volgens De Man (1897) was de locatie 'aan de zuidzijde van de Kempersweg op land van A. Cappelle; het is zoo wat 25 a 30 M. van den Sluisweg af'. Deze locatie bevond zich binnen het belangrijke eerste bevang Beoosten Sweene van Nieuwerkerk en Botland. De Sweene, die tot 1953 de belangrijkste uitwateringsfunctie vervulde voor een groot gedeelte van polder de Vierbannen van Duiveland, scheidde de gebieden Beoosten en Bewesten Sweene. In de meest westelijke hoek van het eerste bevang Beoosten Sweene, vlakbij de Sweene, lag op een belangrijk verdedigingspunt de Qualienberg.
Typologie

Terrein van een voormalig mottecomplex. De toegekende typologie is gebaseerd op archiefgegevens (inclusief cartografie, luchtfoto's, toponymie) en archeologisch bureau- en veldonderzoek.
Etymologie
De Man (1897) noemde het perceel Kwalenberg; deze naam bleef voor dit perceel bekend tot de Februariramp 1953. In oude stukken komen hier de namen Couwelienburg en Conlienburg voor. Op Schouwen-Duiveland heette een deel van de bergjes 'burg', welke naam onstaan zal zijn toen nog algemeen bekend was dat deze bergen onderdeel van een burcht- of kasteelcomplex waren. De term 'werf', gebruikelijk in overig Zeeland, komt ook op Schouwen-Duiveland voor, maar bij geen van deze werven is hier een duidelijke connectie gevonden met kasteelbergen (Kuipers 1984, 14). In diverse veldboeken komt de Qualienhofstede voor, en ten zuiden van de Qualienberg de 'Poortwei' (veldnaam Poortweie). De Kempersweg heet in de oude veldboeken Qualienweg. M.K. Romeijn (1986) vond in de Vierbannen slechts twee voorbeelden, waar een weg zijn naam aan een kasteelbergje ontleende: de Qualienberg en de Kraaienburgse dreve (in het vijfde bevang van Ouwerkerk).
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 27-11-2008

Na archeologisch bureau- en veldonderzoek in 2004 in het kader van het provinciaal project 'Waardering Terreinen van Archeologische Betekenis voor de Archeologische Monumentenkaart Zeeland' is de status van het monument verhoogd tot Terrein van Hoge Archeologische Waarde.