Waard, Ter / Ter Waert
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Waard, Ter / Ter Waert
Locatie
Adres: Onbekend
Leiden
Gemeente Leiden
Provincie Zuid-Holland

Huis ter Waert was waarschijnlijk gelegen tussen de Havenkade en Zuidsingel op het Waardeiland, net binnen de stadsmuur, in het huidige Leiden. Het leen liep tot aan de Burchtgracht, die zich kromde om de oostkant van de burcht, tussen de Oude- en de Nieuwe Rijn. De precieze locatie is lastig vast te stellen. Een afbeelding toont echter een reconstructie van de weteringen (waterlopen) rond Leiden begin 14de eeuw, waarop het huis te Waard duidelijk is aangegeven (Van Oerle 1975, 23). Deze locatie lag tijdens de middeleeuwen in Leiderdorp, maar na uitbreiding van de stad Leiden is het binnen de singel van laatsgenoemde stad komen te liggen. Of ter Waert een kasteel betreft is een lastige vraag. Er zijn geen fundamenten gevonden die een verdedigbare functie kunnen vaststellen. Daarnaast zijn de tekeningen onbetrouwbaar. Het gaat echter wel om een middeleeuws gebouw, dat bewoond werd door een ridder Daniel uten Waerde.
Typologie

Etymologie
Het kasteel werd in 1355 aan de graaf verkocht. De zoon van Gerard van Bennebroek noemde zich 'uten Waerde'. (http://www.kasteleninnederland.nl/kasteel204.php).
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 14-12-2011

Huidige functie:

Er is niets meer van het voormalige middeleeuwse object zichtbaar. Waarschijnlijk is het gebied opnieuw bebouwd.