't Zand / Hof te Katwijk
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
't Zand / Hof te Katwijk
Locatie
Adres: Overrijn 7
Katwijk
Gemeente Katwijk
Provincie Zuid-Holland

Aan de Overrijn te Katwijk liggen de restanten van het middeleeuwse kasteel 't Zand, ook wel het Hof te Katwijk genoemd. De genoemde coördinaten geven de locatie van de waarneming (nr. 17273) in Archis weer. Bronnen doen geloven dat het inderdaad een kasteel betrof, maar er zijn door een gebrek aan archeologische gegevens geen concrete bewijzen. Het is echter vrijwel zeker dat het kasteel sinds 1253 bestond en werd bewoond door de burggraven van Leiden (Hingst 1928, paginanummer n.v.t.).
Typologie

Etymologie
Hoogstwaarschijnlijkheeft het kasteel zijn naam ontleend aan aan de plaats waar vroeger het ridderspel werd gehouden, 't Zant.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 25-11-2011

Het voormalig 't Zand/Hof van Katwijk is sinds 1966 deel uitmakend van een bejaarden- en verzorgingstehuis "De Wilbert". In het midden van de 19e eeuw is het huis verbouwd tot seminarie onder Monseigneur Baron de Wyckersloot. Van 1830 tot 1927 was het een opleidingsinstituut van de paters Jezuieten, daarna in gebruik bij de paters Franciscanen.