Gemert
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Gemert
Locatie
Adres: Ridderplein 11-17
Gemert
Gemeente Gemert-Bakel
Provincie Noord-Brabant

Kasteel Gemert bijna geheel omsloten in het dorp Gemert, ten zuidwesten van de kern.
TypologieUniek is de combinatie van de oorspronkelijke functie als zowel kasteel en klooster. Deze combinatie kwam ook in de architectuur van het gebouw tot uiting, dat zowel kenmerken van een vierkant kasteel als van een klooster had. Op basis van afbeeldingen en de rond 1730 gemaakte bouwtekeningen van de hoofdburcht kunnen we enigszins reconstrueren hoe deze middeleeuwse kloosterburcht eruit heeft gezien (Thelen 1990, 48-51). De kerk van Gemert en het kasteel zouden samen een aaneengesloten complex vormen (Thelen, 1990, 30). Het kasteel had dan ook, afgaand op 18e-eeuwse bouwtekingen van de middeleeuwse hoofdburcht, geen eigen kapel (Thelen 1990, 50).
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 19-12-2011

Huidige functie:

Delen van het middeleeuwse kasteel zijn opgenomen in een later kasteel- en kloostercomplex. Sinds 1970 is dit in gebruik als hoofdzetel van de Congregatie van de Heilige Geest en ontmoetingscentrum van oud-missionarissen.