Rodenborg / Annenborg
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Rodenborg / Annenborg
Locatie
Adres: Augustinessenbos, ong.
Rosmalen
Gemeente 's-Hertogenbosch
Provincie Noord-Brabant

In het noorden van Rosmalen, temidden een woonwijk ligt nog de ronde ophoging waar het kasteel Rodenborg gestaan heeft. Er is niet veel literatuur over te vinden, behalve een onderzoek van de ROB (jaarverslag 1986), maar daarbij geen historische bronvermeldingen van een kasteel, alleen: 'Het betreft een kasteel dat in de eerste helft van de 15e eeuw is aangelegd'.Een krantenartikel uit het Brabants Dagblad (1992): 'Waarschijnlijk was het klooster gevestigd op de resten van het 'versterkte huis' De Rodenborch dat al in 1444 werd vernoemd'.Het laatste dat ik online heb kunnen vinden is educatief materiaal over de historie van Rosmalen, ook dit bevat geen bronvermelding: 'Op deze plek liet Hendrik Dieckbier vroegel kasteel de Ridenborch bouwen. Later verkocht hij het aan ridder Jan Bax. Er waren hier boomgaarden, ruinen en om het kasteel was een gracht'. Met ook als eerste vermelding 1444. Het is niet duidelijk waar deze gegevens vandaan komen, maar ze komen wel met elkaar overeen qua datering. Er is hier dus wel sprake van enige twijfel, maar het archeologisch onderzoek constateerde wel resten van een dubbel omgrachte moated site, restanten van een brug en bakstenen.
Typologie

Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 18-07-2011

Huidige functie:

Het middeleeuwse kasteel bestaat niet meer. Het opgehoogde kasteelterrein maakt nu als groenvoorziening deel uit van een woonwijk.