Haere, De
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Haere, De
Locatie
Adres: Haereweg 4-6-8 8121PJ
Olst
Gemeente Olst-Wijhe
Provincie Overijssel
Havezate de Haere ligt ten noordoosten van Diepenveen, ten oosten van de IJssel en de N337 richting Olst. Aan de Haereweg.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 14-04-2011
Huidige functie:
Havezate de Haere is nog altijd in gebruik als woning.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Rond 1768 is de middeleeuwse havezate, gebouwd in 1559, ingrijpend verbouwd tot haar huidige vorm. Van het middeleeuwse huis resteert in het huidige gebouw nog de toren en muurwerk in het onderste gedeelte van het pand.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
- Aquarel, 'De havezate de Haere', tweede helft 19e eeuw, anoniem, Museum de Waag, Deventer (Gevers en Mensema 1997, p. 236).- Aquarel 'Ter Haar buyten Deventer', midden 18e eeuw, anoniem, Provinciaal Overijssels Museum te Zwolle (Gevers en Mensema 1997, p. 234).- Kadastrale minuut, gemeente Olst, 1822, door J. Noordhoek Hegt. Sectie F, blad 3, nr. 420 (Gevers en Mensema 1997, p. 238).- Plattegrond van de bel-etage van de Haere. Opgemeten in 1983 door J.P. v.d. Berg, Particuliere collectie (Gevers en Mensema 1997, p. 237).
Bronnen
N.v.t.
Literatuur
- Gevers, A.J. en A.J. Mensema, 1997, De havezaten in Salland en hun bewoners, 3e druk (1e druk 1983), Alphen aan den Rijn, p. 232-239.- Kuile, E.H. ter en A.C.F. Koch, 1964, Monumenten van geschiedenis en kunst in de provincie Overijssel / Zuid-Salland, 's-Gravenhage, p. 100.
Documentatie
N.v.t.
Bescherming gebouw
Status:
Monumentnummer: 12889
Letterlijk uit ODB: 'Van de voormalige havezate, bleef bewaard de toren gedekt door hoog leien tentdak met twee windvanen. Een geprofileerde kordon verdeelt de romp in een beneden gedeelte en een later bovenstuk. Tot op korte afstand onder de kordon bestaat het muurwerk uit groot baksteen; daarboven uit metselwerk van XVII steen. In het beneden gedeelte een moet van een smal laatgotisch venster met natuurstenen bovendorpel; in het bovengedeelte restant van een kruisvenster met ellipsvormige ontlastingsbogen. Zandstenen blokken met schietgaten op manshoogte'.
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 23-12-2008
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
N.v.t.
Geomorfologische codering
3L5, Dekzandruggen (+/- oud bouwlanddek)
Bodemkundige codering
kHn23-VI, Veldpodzolgronden; lemig fijn zand
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.