Laterdale / Magdalon
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Laterdale / Magdalon
Locatie
Adres: Op de hoek van de Wagenaarstraat en de Baljuwstraat
Veere
Gemeente Veere
Provincie Zeeland

Het aanzienlijke stenen huis Laterdale of Magdalon stond op de zuidoostelijke hoek van de Wagenaarstraat en de Baljuwstraat te Veere.
Typologie

Het is onduidelijk wat de typologie was van het middeleeuwse huis. Het valt niet uit te sluiten op basis van historisch kaart- en beeldmateriaal dat er sprake was van een woontoren, maar werkelijk concrete aanwijzingen hiervoor ontbreken. Het is bekend waar het huis ongeveer heeft gestaan, namelijk op de zuidoostelijke hoek van de Wagenaarstraat/Baljuwstraat, maar er zijn nooit restanten van teruggevonden.
Etymologie
De naam Laterdale is afgeleid van Lauderdale, een heerlijkheid in het Schotse graafschap Berwickshire, waarmee de Schotse koning Paulus van Borsele had beleend (Van den Broecke 1978, 74). Het is aannemelijk dat de naam een verwijzing is naar Magdalon, volgens een middeleeuwse legende het kasteel van Maria Magdalena in het Heilige Land (Rem 2009, 156).
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 22-05-2013

Huidige functie:

Er is weinig informatie beschikbaar over de huidige situatie van het voormalige kasteelterrein. Het is slechts bekend dat er op het kasteelterrein later een brouwerij werd gebouwd. Deze brouwerij is reeds afgebroken. Tegenwoordig staan er woningen.