Besoyen
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Besoyen
Locatie
Adres: Kasteellaan, ong.
Waalwijk
Gemeente Waalwijk
Provincie Noord-Brabant

Het kasteel Besoyen lag in het gelijknamige dorpje, dat inmiddels is vergroeid met de plaats Waalwijk. Het ziekenhuis aan de Kasteellaan is de locatie waar (mogelijke) muurrestanten van het kasteel in 2002 aangetroffen zijn. De hier gegeven coördinaten zijn gebaseerd op Archis waarnemingsnummer 48304, waar in 2002 de archeologische begeleiding plaatsvond door BAAC.
Typologie

Reconstructietekeningen van H. Stokwielder tonen een bouwwerk van twee haaks op elkaar geplaatste, rechthoekige bouwlichamen. Overigens wijken deze tekeningen nogal af van andere tekeningen, welke diverse gebouwen laten zien, met o.a. zware torens. Bij de reconstructietekeningen heeft het huis op iedere hoek slechts een arkeltorentje [vd Wielen].
Etymologie
Oyen is een oude term voor laaggelegen weilanden bij rivieren. Besoyen is een verbastering van 'bij oyen' [vd Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 26-06-2003

Als men langs de waterpartij aan de Van Assendelftstraat loopt kan men op sommige plaatsen langs het beschot nog stukken baksteen vinden, die verloren in de modder aan de waterkant liggen [vd Wielen].