Saaftinge
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Saaftinge
Locatie
Adres: N.v.t.
Verdronken land van Saeftinghe
Gemeente Hulst
Provincie Zeeland

Kasteel Saaftinge heeft vermoedelijk gelegen zo’n 500-750 meter ten noordwesten van de schaapskooi in het verdronken land van Saaftinge (zie RAAP-rapport 685). Er is echter geen booronderzoek uitgevoerd om vast te stellen of dit ook werkelijk het geval is.
Typologie

De veronderstelde typologie, een vierkante burcht, is afgeleid van de Brusselse (uit 1468) en Antwerpse Scheldekaart (uit 1504). Het kasteel is later op de Brusselse Scheldekaart geplakt. Deze kaart zal evenwel betrouwbaarder zijn dan de latere Antwerpse kaart, daar de Antwerpse versie een vrije weergave betreft van de Brusselse kaart (Van Kempen en Vreugdenhil 2001, 16). Wat op de kaarten te zien is, is geen 15de-eeuws kasteel. Mogelijk is het kasteel dus ouder en zijn de verwoestingen in de loop van de tijd toch niet erg hevig geweest. De kaart kan ook een oudere situatie weergeven dan die uit de 15de eeuw.
Etymologie
Kasteel bij het dorp of stadje Saeftinghe of Saaftinge.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 05-06-2012

N.v.t.