Hemeltje / Broodkist
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hemeltje / Broodkist
Locatie
Adres: Sluisweg / Kempensweg
Nieuwerkerk
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland

De opgegeven coordinaten zijn die van de Archiswaarneming. Kuipers (1984) geeft 060.230/409.000. Het gaat hier om twee terreinen in de hoek tussen de huidige Sluis- en Kempensweg. De locatie was gelegen in Nieuwerkerk Beoosten Sweene. De Sweene, die tot 1953 de belangrijkste uitwateringsfunctie vervulde voor een groot gedeelte van polder de Vierbannen van Duiveland, scheidde de gebieden Beoosten en Bewesten Sweene (een sweene of zwin is oorspronkelijk een buitendijkse stroomgeul). Vóór de herverkaveling na de Februariramp 1953 was er nog sprake van gebogen perceelgrenzen en ronde ophogingen. Volgens Kuipers (1984, zie ook fig. 4) is er mogelijk sprake van een complex van twee bergjes (tweelingberg), noordelijk en zuidelijk van de (voormalige) Kempersweg. ’t Hemeltje was het zuidelijke perceel, en een aanpalend perceel Broodkist (Brôôdkiste) was gelegen ten noorden van de Kempersweg, wellicht de plaats waar de voorburcht lag.
Typologie

Wellicht ging het bij deze terreinen om een voormalig motteterrein. De typologie is toegekend op basis van cartografische gegevens, literatuur-, veldnamen- en luchtfoto-onderzoek.
Etymologie
Het complex (mogelijke tweelingberg) omvat drie voormalige percelen, met veldnamen ‘Hemeltje’ en ‘Broodkist’ (Kuipers 1984) en ‘Bergwei’ (De Man 1897). Hemeltje kan op hoge ligging (ophoging, bergje) duiden, Broodkist op de aanwezigheid van tufsteen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2009

Er is bovengronds niets meer zichtbaar van dit object.