Zandenburg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Zandenburg
Locatie
Adres: Nabij de Kreekweg
Veere
Gemeente Veere
Provincie Zeeland

Het kasteel Zandenburg werd gebouwd toen de plaats Veere nog niet bestond, de plaats Zanddijk echter wel (Van den Broecke 1978, 61). Het monumentterrein, zoals aangeduid in Archis (nr. 2355) ligt net buiten de vestinggracht van Veere, nabij de Kreekweg. Oorspronkelijk was de afstand tussen Zandenburg en Veere groter, maar door de aanleg van vestingwerken verschoof de rand van Veere. Het middelpunt van het terrein is als locatie van het kasteel genomen.
Typologie

Bij het kasteel van Zandenburg ging het om een vierkant kasteel. Er is slechts een deel van de fundamenten blootgelegd tijdens het archeologisch onderzoek in 1956.
Etymologie
Het kasteel werd destijds gebouwd door de ambachtsheer van Zanddijk, vandaar de naam Zandenburg. De plaatsnaam Zandijk kan verklaard worden door het feit dat de plaats door een lokale dijk van zand tegen het buitenwater beschermd werd (Van den Broecke 1978, 61-62).
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 03-01-2013

Huidige functie:

In het landschap is niets meer zichtbaar van het kasteel, er bevinden zich slechts nog fundamenten onder de akkers. Mogelijk heeft er ook een vliedberg bij het kasteel gelegen, hier is in het kader van dit object geen verder onderzoek naar gedaan.