Hodenpijl
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Hodenpijl
Locatie
Adres: (niet bekend)
Schipluiden
Gemeente Midden-Delfland (Schipluiden)
Provincie Zuid-Holland
Het familiebezit van het geslacht Hodenpijl lag bij Schipluiden (Renaud 1956, 83), in het zuidwesten van de Klaas Engelbrechtspolder. Het hoofdgebouw lag naar alle waarschijnlijkheid op de plaats waar zich nu het erf van de huidige boerderij bevindt. Op de plaats van de schuur lag de gracht. De bovenstaande vier punten geven het kasteelterrein aan, zoals dat in Archis is opgenomen.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in 1351 en 1393 is het kasteel afgebroken. Het is daarna nooit meer opgebouwd. Een gedeelte van het voormalige kasteelterrein is nu in gebruik als het erf van een boerderij. Er bevinden zich nog enige archeologische restanten onder het maaiveld (Archis waarnemingsnrs. 24386 en 24385).
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Google Earth foto, 2010, Locatie Hodenpijl (Documentatiecentrum NKS, digitale documentatie).Kadastrale minuut, 1818, Hodenpijl, Zuid Holland, sectie A, blad 02, Nr. 251 (boerderij) (http://watwaswaar.nl/#No-T2-8-ed-1v-1-2O92-1wI4).
Bronnen
N.v.t.
Literatuur
Hoekstra e.a., T., 1981, Liber Castellorum Veertig variaties op het thema kasteel, Zutphen, 140. Renaud, J., 1956, 'Het huis van ridder Dirk van Hodenpijl', Berichten van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, Amersfoort, 83.
Documentatie
n.v.t.
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Kirsten Heilmann
Beschrijving gemaakt: 24-03-2010
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
Bureauonderzoek (tussen 2004 en 2006) o.l.v. Hazenberg Archeologie Leiden:'Het hoofdgebouw heeft vermoedelijk gelegen op de plaats waar tegenwoordig het erf van de huidige boerderij ligt. Op de plaats van de schuur lag vroeger de gracht. Bij het kasteelterrein lag ook een bijgebouw en een voorburcht. Het kasteel is rond 1350 verwoest. Op het terrein zijn 13e eeuwse bakstenen aanwezig, evenals veel aardewerk uit die periode. Besloten is een aanvullend veldonderzoek uit te voeren om de begrenzing van het monument beter te bepalen en de inhoudelijke/fysieke kwaliteit beter te kunnen waarderen (Archis monumentnr. 9412, zie ook Livelink).'
Geomorfologische codering
3K33, Getij-inversierug.
Bodemkundige codering
U37Onr019-- Kalkarme leek-/woudeerdgronden; klei, profielverloop 5.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.