Burch, Den
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Burch, Den
Locatie
Adres: Bij het Julialaantje (nr. 24-26= huidig herenhuis)
Rijswijk
Gemeente Rijswijk
Provincie Zuid-Holland

Het voormalige kasteelterrein van Den Burch lag aan het Julialaantje (zuidzijde) en de Burgemeester Elsenlaan (oostzijde). Het kasteel bevond zich op de zuidelijke punt van het huidige eilandje (Stöver 2000, 278). Bovenstaande vier coördinaten geven, op basis van Archis monument terrein, de omvang van het kasteelterrein aan.
Typologie

Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 02-04-2010

Het voormalige kasteelterrein is door de eeuwen heen sterk aan veranderingen onderhevig geweest. Op de kadastrale minuut (1812) is te zien dat de tuin van het oorspronkelijk Den Burch met een rechthoekig patroon van grachten, is vergraven tot een waterpartij in landschapsstijl met in het midden een eiland, waar het voormalig kasteel heeft gestaan. Het terrein bestaat verder voornamelijk uit parkbos. Er staan enkele gebouwen op het terrein, zoals het voormalige herenhuis uit de 18e eeuw (Stöver, 2000, 274/276). Dit huis wordt sinds 1951 gebruikt als opvanghuis en jeugdcentrum. Tevens ligt er ten westen van het terrein een activiteitencentrum voor jongeren (Don Bosco) (Stöver 2000, 278).