Teisterbant te Kerkdriel / Huis te Driel / Hooge Huis
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Teisterbant te Kerkdriel / Huis te Driel / Hooge Huis
Locatie
Adres: Teisterbandstraat, 27, 5331CM
Kerkdriel
Gemeente Maasdriel
Provincie Gelderland
Het huis Teisterbant ligt ten oosten van de Teisterbandstraat in Kerkdriel, 150 meter ten zuiden van de Kerkstraat.De bovenstaande vier punten geven het op de kadatrale minuut van 1819 nog zichtbare, gedeeltelijk omgrachte, terrein aan, waar het kasteel gestaan heeft.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Mogelijk zijn delen van het middeleeuwse huis Teisterbant in het huidige huis opgenomen. Het huidige huis is een Rijksmonument. Het gaat daarbij om een gepleisterd huis, vermoedelijk 15e-eeuws, dat evenwijdig staat met de straat. Het huis heeft een zadeldak tussen trapgevels en muurankers. Links een opkamer, waaronder tongewelfde kelders. Het huis is zwaar gerestaureerd. Achter het huis een vleugel met verdieping en kroonlijst, Dit deel van het huis heeft een 18e-eeuws karakter (Bron: KICH.nl).
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Kadastrale minuut, 1819, Gemeente Driel, Gelderland. Sectie K, blad 1, nr. 366-369 (http://watwaswaar.nl/#XQ-Nk-7-ed-1v-1-3NGC-1bAu---46D, geraadpleegd op 19-05-2010).Foto, 2000, 'Huis Teisterbant omstreeks 2000' (Witteveen-Jansen 2004, 42).Google Earth foto, 2010, Locatie Terrein Teisterband te Kerkdriel, Huis te Driel (Documentatiecentrum NKS).
Bronnen
Sloet, J.J.S., J.S. van Veen, A.H. Martens van Sevenhoven, 1924, Register op de Leenaktenboeken van het Vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen. Het kwartier van Nijmegen, Arnhem, 679-681.
Literatuur
Stenvert e.a., R., 1999, Monumenten in Nederland. Gelderland, Zeist/Zwolle, 211-212.Vermeulen, F.A.J., 1932, Monumentan ven geschiedenis en kunst in de provincie Gelderland. Monumenten in de Bommeler- en Tielerwaard. Eerste aflevering, 's- Gravenhage, 66-67.Witteveen-Jansen, M., 2004, Kastelen en vestingswerken in de Bommelerwaard, Zaltbommel,41-42.Zandstra, E., z.p. Kastelen en huizen in de Betuwe, 's-Gravenhage, 13-103.
Documentatie
Bescherming gebouw
Status: ((http://www.kich.nl/kich2010/rapport.jsp?id_qualifier=ODB:Rijksmonumentnr&id=26556, geraadpleegd op 19-05-2010))
Monumentnummer: 26556
De rijksbescherming geldt voor het huidige huis, waarin mogelijk delen van het middeleeuwse huis zijn opgenomen.
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 19-05-2010
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
Archis onderzoeksmeldingnummer: 20088 en waarnemingsnummer 408775: in 2006 voerde RAAP een kort boorondezoek uit op het terrein van Teisterbant. Archis slectieadvies: 'Tijdens het veldonderzoek zijn in alle boringen archeologische indicatoren aangetroffen (figuur 1). De archeologische resten bevinden zich in de onverstoorde oeverafzettingen. Het gaat om een duidelijke archeologische bewoningslaag die direct onder de verstoorde bovengrond begint en doorloopt tot een diepte die varieert van 80 cm -Mv in het noorden tot circa 200 in het zuiden van het plangebied. In boringen 2 en 5 is een tweede archeologische laag aangetroffen onder de bovenste laag. Deze archeologische laag begint tussen de 195 en 220 cm -Mv en loopt door tot circa 250 cm -Mv.Op grond van de reusltaten van het boorodnerzoek wordt dan ook aanbevolen de kwaliteit (gaafheid en conservering), aard, datering, omvang en diepteligging nader vast te stellen door middel van een waarderend proefsleuvenonderzoek.'Archis onderzoeksmeldingnummer 22199: in mei 2007 is er 4 dagen lang door RAAP archeologisch onderzoek uitgevoerd door middel van proefputten/proefsleuven.
Geomorfologische codering
B, Bebouwing.
Bodemkundige codering
|h, Bebouwing.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.