Kamp, De
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Kamp, De
Locatie
Adres: Peppelendijk 8, 7161 LA
Neede
Gemeente Berkelland
Provincie Gelderland
Havezate de Kamp ligt aan de zuidwest rand van Neede. Het is een omgracht terrein.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 4-6-2010
De werkgroep Behoud Huize de Kamp voor Neede/Berkelland is van mening dat voor het behoud van huize de Kamp, de Stichting Geldersch Landschap - Geldersche Kasteelen de aangewezen instantie is. Hierna zou het zoveel mogelijk openbare functies blijven uitvoeren. Er kan o.a. getrouwd worden op Huize de Kamp.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Boven het maaiveld is niets meer te zien van het oorspronkelijke huis (van vóór 1636). Mogelijk zijn er wel materialen gebruikt voor het latere bouwwerk of zijn er nog muurresten ondergronds aanwezig. Het huis dat nu zichtbaar is stamt uit 1636 en kreeg zijn huidige vorm na een verbouwing in 1789. Volgens E. Zandstra dateren de kelders uit het midden van de 13e eeuw (Zandstra 1958, p. 58).Het huidige huis is een rijksmonument.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Gewassen pentekening, omstreeks 1700, 'Huis de Kamp bij Neede', door J. Stellingwerf, Gemeente Bibliotheek Rotterdam (de Reus 1986, p. 19).Kadastrale minuut 1811-1832, Gemeente Neede, Gelderland. Sectie B, blad 3, nr. 317 (watwaswaar.nl, http://watwaswaar.nl/#jw-WW-7-ed-1v-1-4beC-2AT2---1dv, geraadpleegd op 05-03-2009).Plattegrond reconstructie, 1986, 'plattegrond bel-etage van 'Huize de Kamp' in 1636', door H.H. de Reus (de Reus 1986, p. 48).
Bronnen
Literatuur
Harenberg, J., 1999, Eens bolwerk van de adel. Kastelen en landhuizen in de Achterhoek en Liemers, p. 16.Stenvert e.a. , R., 1999, Monumenten in Nederland. Gelderland, Zeist/Zwolle, p. 234.Reus, H.H. de, 1986, Huize de Kamp (1636-1986), Historische Kring Neede. Zandstra, 1985, Geldersche kastelen - Het kwartier Zutphen, Arnhem, p. 58.
Documentatie
nvt
Bescherming gebouw
Status: (Rijksmonumentnummer 30323)
Monumentnummer: 30323
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 05-03-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
Archis waarnemings nummer 41853: In mei 1990 begon de firma 'Elja Wegembouw b.v.' met het uitgraven van de grachten rond huize de Kamp. Bij het graven van de noordelijke en westelijkegracht kwam niet veel tevoorschijn. De zuidkant van het grachtensysteem wasinteressanter. Hier werden de eiken pijlers van de voormalige toegangsbrug gevonden. De meeste vondsten werden in september in dat deel van de gracht, dat direct bij de oostkant van het hoofdgebouw lag, gevonden (Jaarverslag ROB 1990, p. 162-163).Archis vondstmeldingsnummer 136496:In opdracht van de Dienst Landelijk Gebied Gelderland (DLG-Gelderland) heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau archeologisch onderzoek uitgevoerd in verband met de geplande herinrichting van het terrein van de havezate De Kamp te Neede. Doel van het onderzoek was het verzamelen van aanvullende gegevens over de grachten en voormalige bebouwing op en rond het havezateterrein. Tijdens het eerste archeologische onderzoek (2 en 3 september 2002) op het terrein rondom de havezate De Kamp te Neede is de gracht op een aantal locaties aangetoond. Daarnaast zijn langs de oostgevel van de boerderij fundamenten aangetroffen van een vermoedelijke voorloper van de huidige boerderij. Tijdens het tweede archeologische onderzoek (24 oktober 2002) is gezocht naar eventuele voorlopers van de huidige havezate, deze zijn niet aangetroffen. De exacte loop van deze gracht is op basis van de huidige gegeven niet te bepalen. Een datering is eveneens moeilijk te geven. Helaas zijn er bij het booronderzoek geen noemenswaardige archeologische resten gevonden. De aanwezigheid van de grachtvulling in deze twee boringen roept echter vragen op ten aanzien van de vroegere inrichting van huidige hoofdburcht.
Geomorfologische codering
2M24, Beekoverstromingsvlakte
Bodemkundige codering
fRn62C-III, Kalkloze poldervaaggronden; zavel en lichte klei, profielverloop 2
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.