Harsselo, Harselo, Harslo
BASISREGISTRATIE [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Harsselo, Harselo, Harslo
Locatie
Adres: Harsloweg 3, 6721 NM
Bennekom
Gemeente Ede
Provincie Gelderland
Kasteel Harsselo lag ten westen van Bennekom, ten zuiden van de Kraatsweg, ten oosten van de Harsloweg.De Vier punten geven de locatie van het terrein aan waarbinnen het kasteel met omgrachting, poot, poortgebouw en voorburcht zich bevonden.
Typologie
Etymologie
Huidige situatie
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar: (Enkel een 17e-eeuws poortgebouw is bewaard gebleven.)
Boven het maaiveld en in het landschap zijn geen sporen meer te zien van het kasteel dat omstreeks 1814 is afgebroken. Er resteert nog wel een 17e-eeuws poortgebouw, dat een rijksmonument is. Over de kasteelplaats is gedeeltelijk een bebouwd en gedeeltelijk grasland. Archis geeft geen archeologische waardemelding bij dit terrein, het is niet beschermd. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen waar het kasteel precies gestaan heeft en heeft op de huislocatie een hoge concentratie leisteen gevonden.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum:
Bron:
Bezitsgeschiedenis
Afbeeldingen
Google Earth foto, 2009, Locatie terrein Harsselo (Documentatiecentrum NKS).Kadastrale minuut, 1826, Gemeente Bennekom, Gelderland. Sectie F, blad 1, nrs. 119-127 (http://watwaswaar.nl/#aW-TQ-7-ed-1v-1-3f2O-1xo0---448, geraadpleegd op 30-07-2009).Tekening, 1731, 'Harsselo', door C. Pronk, RPK Amsterdam (Bierens de Haan 1994, p. 32).
Bronnen
Literatuur
Angenent, A.C., D. Beyer en M.J. Houkes, 2004, A.W.N. Afdeling 17, PROJECT BeHs. Archeologische inventarisatie van het terrein van het verdwenen kasteel Harselo te Bennekom (Documentatiecentrum NKS). Belonje, J., 1936, 'Het huis Harsseloo en zijn bezitters', Gelre. Bijdragen en Mededeelingen, deel 39, p. 42-75. Bierens de Haan, J.C., 1994, Rosendael. Groen Hemeltjen op Aerd, Zutphen, p. 32. Stenvert e.a. 1999, Monumenten in Nederland. Gelderland, Zeist/Zwolle, p. 113. Zandstra, E., Kastelen en huizen op de Veluwe, ’s-Gravenhage, p. 86.
Documentatie
Krantenartikelen betreffende opgravingen 2004 e.d. uit Bennekoms Nieuwsblad, Veenendaalse Krant, Ede-Stad en de Gelderlander (Documentatiecentrum NKS, map 'Harsseloo').
Bescherming gebouw
Status: (14454)
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: Maartje Verhoeckx
Beschrijving gemaakt: 30-07-2009
Bouwhistorisch onderzoek RCE
N.v.t.
Archeologisch onderzoek RCE
N.v.t.
Overig onderzoek
Archis onderzoeksmelding 7291: in 2003 heeft er op het terrein van het kasteel archeologisch booronderzoek plaatsgevonden, ter archeologische inventarisatie, uitgevoerd door AWN afdeling 17, Zuid-Veluwe en Oost Gelderland.Archis waarnemingsnummer 57019: Dit archeologisch veldwerk bevestigde de conclusies uit de historische bronnen over de exacte locatie van het kasteel. Tevens heeft het onderzoek uitgewezen dat het gebied vanaf de prehistorie bewoond was en vanaf de 11e eeuw tot aan de 20e eeuw was het permanent bewoond. Er is bouwpuin gevonden, aanvullend onderzoek is nodig om aan te kunnen tonen of er daadwerkelijk nog fundamenten in de grond aanwezig zijn ('Archeologische inventarisatie van het terrein van het verdwenen kasteel Harselo te Bennekom', september 2004, Documentatiecentrum NKS).
Geomorfologische codering
3K14, Lage ruggen en heuvels.
Bodemkundige codering
pZg23, Kalkloze zandgronden.
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.