Brijdorpe
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Brijdorpe
Locatie
Adres: Hoogenboomsweg
Brijdorpe
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland

De Man (De Man 1897, 29) geeft als locatie voor deze berg de volgende kadastrale gegevens: kadastrale minuut Duivendijke, sectie B, blad 01, nrs. 113 tot 117 (zonder hofstede). Hij vermeldt nog dat de plaats toen (in 1897) nog de Bergwei werd genoemd. Hier loopt tegenwoordig de Hoogenboomsweg. Op de kaart van Hattinga wordt de berg noordoostelijk van de vaart nog afgebeeld.
Typologie

Dit huis te Brijdorpe was vermoedelijk een motte. De identificatie met de voormalige motte aan de Hoogenboomseweg geschiedt op basis van toponymische, topografische en archeologische gegevens.
Etymologie
De naam Brijdorpe wordt door P. van Beveren (Van Beveren 1960, 17) in verband gebracht met een watertje dat vanaf de Greveling stroomde. Dit watertje werd met drie namen aangeduid: in zijn aanvang met 'Briepe', het middendeel met Panne en wat betreft het laatste deel, midden in Schouwen met Vlake. Enige vertakkingen, volgens Van Beveren, van dit watertje omsloten samen een driehoekig eiland, waarop we het huis Bridorpe zouden willen zoeken; het water zou hier een prachtige natuurlijke verdediging gevormd hebben, een geeigende plaats voor een kasteel. In de Tegenwoordige Staat (dl X, 413) wordt gesproken over 'Brydorpe, of by verkorting, Briepe...' .
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 00-07-2007

Huidige functie:

Het middeleeuwse kasteel bestaat niet meer. Het perceel is verstoord door de aanleg van een weg en twee haaks op elkaar gelegen sloten (onderzoek december 2003).