Haamstede
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Haamstede
Locatie
Adres: Ring 2, 4305 AE
Burgh-Haamstede
Gemeente Schouwen-Duiveland
Provincie Zeeland

Kasteel Haamstede ligt in de gelijknamige plaats, direct ten westen van de kerk aan de Ring.
Typologie


Haamstede was in eerste instantie een woontoren, die later uitgebreid is tot een adellijk huis van paleisachtige allure.
Etymologie
Haamstede betekent stede (plaats) aan de Hamer, een voormalige zijarm van de Sc(h)elveringhe, die weer op de (Ooster)schelde uitkwam.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 12-02-2007

Terrein van zeer hoge archeologische waarde. Binnen de grenzen van het monument ligt het in de tweede helft van de 13de eeuw gebouwde kasteel van Haamstede, in 1525 deels afgebrand, daarna weer opgebouwd. Het huidige slot is merendeels zeventiende-eeuws. Op het kasteelterrein zijn skeletten uit de vroege Middeleeuwen (grafveld?) en Romeinse vondsten aangetroffen. Aan de Noordrand van het monument staan waarschijnlijk nog resten van een oude toegangspoort van slot Haamstede.Naast het kasteel ligt het enige loofbos van Schouwen-Duiveland, dat eveneens tot het kasteel behoort. Het is in de achttiende eeuw als parkbos bij het kasteel aangelegd, hetgeen nog te zien is aan de lange lanen, de rododendrons en de stinsenplanten zoals sneeuwklokjes, hyacinten en narcissen. Tussen het Slotbos en de Dorpsstraat staat een muur.