Palmestein
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Palmestein
Locatie
Adres: Krooiweg ongenummerd
Deil
Gemeente Gemeente Geldermalsen
Provincie Gelderland
Het kasteel was gelegen ten zuiden van de Deilsedijk op de overgang naar de Krooiweg, even ten noordwesten van de dorpskern.
Typologie
De typologie van het kasteel is niet bekend.
Etymologie
Het is niet bekend waar de naam Palmestein vandaan komt. De term 'stein' veronderstelt de aanwezigheid van een stenen huis.
Huidige situatie
Van het kasteel resten de grachten met daarbinnen een licht verhoogd terrein en de hekpijlers naast de toegangsweg.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Zichtbaar:
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Van het kasteel resten de grachten met daarbinnen een licht verhoogd terrein waarin zich vermoedelijk nog de fundamenten van het middeleeuwse huis bevinden.
Afmetingen
Het totale kasteelterrein inclusief de grachten meet 85 x 63 m. Deze maten zijn gebaseerd op de kadastrale minuut van 1826.
Oudste vermelding
Datum: 1495
Bron: onbekend
"onbekend"
Kroniek?
Bezitsgeschiedenis
In 1495 wordt huis Palmestein voor het eerst genoemd. Er zijn dan troepen gelegerd die het nabijgelegen Hoge Huis in Beesd belegeren. Het is niet bekend wie het huis toen in bezit had. Het is mogelijk dat het ook toen al in bezit was van de familie Van Tuyll (van Bulkenstein?). Het geslacht Van Tuyll had namelijk al vanaf omstreeks 1320 bezittingen in Deil. In 1529 komt in de leenregisters een Gijsbert van Tuyl van Palmesteyn voor en in 1555 vermeldt het Ridderboek van het kwartier van Nijmegen een Willem van Palemmesteyn. Het huis is in 1640 in bezit van Johanna de Bye, weduwe van Johan de Glimmer. Het is niet helemaal duidelijk wat er hierna met het huis gebeurd is. Het zou door vererving in handen zijn gekomen van Johan Bartram van Eck van Panthaleon, getrouwd met Elisabeth Leeuwen, de kleindochter van Johanna de Bye. Deze zou het verkocht hebben. Het kwam vervolgens in handen van Gerrit van Ham, die tegelijkertijd ook de naburige erven Noordenhoek en 't Geyn in Deil kocht. Hij vermaakt deze goederen aan zijn broer Peter van Ham. De dochter van Peter van Ham trouwde begin achttiende eeuw met Hendrik Verstegen. Het huis bleef in de familie Verstegen tot het in 1833 afgebroken werd.
Bouwgeschiedenis
Over het middeleeuwse Palmestein is niets bekend. De vroegste afbeeldingen dateren uit de 18de eeuw en spreken elkaar tegen. De meest betrouwbare weergave, hoewel perspectivisch gezien gebrekkig, vinden we op twee tekeningen uit 1775 van Florida Verstegen. Waneer we deze tekeningen combineren met de kadastrale minuut uit 1826 krijgen we het volgende beeld: aan de noordzijde van het rechthoekige kasteelterrein staat een poortgebouw, aan beide zijden geflankeerd door een woongebouw. Ten oosten van een bouwlaag, ten westen van twee bouwlagen. Het poortgebouw springt iets naar voren en in de noordwestelijke oksel staat een slanke toren, aan de basis vierkant, hoger op rond, voorzien van een uidak. Het oostelijke woongebouw is aan de zuidzijde via een muur verbonden met een grote schuur. Tegen de oostzijde van deze muur lijkt een lage ronde toren te staan. Ten zuiden van het westelijke woongebouw staat eveneens eenschuur met een lage aanbouw. Tegen de westzijde van het westelijke woongebouw is ook nog een schuur gebouwd. Op de zuidwesthoek van het terrein stonden twee hooibergen. Het geheel ademt een agrarische sfeer. Van het kasteel resten vermoedelijk alleen de poort, de twee daar tegenaan gebouwde vleugels en de muur met ronde toren. Deze laatste zijn overigens al niet meer zichtbaar op de kadastrale minuut. De hierboven beschreven bebouwing is in 1833 gesloopt. Wat rest zijn de grachten met daarbinnen een licht verhoogd terrein en een smeedijzeren hek met pijlers waarop de naam Palmesteyn aan het begin van de toegangsweg tot het kasteel. Daarnaast zijn enige midden 16de-eeuwse zandstenen bouwfragmenten als consoles, een wapensteen en schouwwangen hergebruikt in twee naastgelegen woningen, het landgoed Noordenhoek (op het terrein van de voormalige duiventil) en de hierbij behorende boerderij 't Geyn aan de Krooiweg 4. RAAP heeft in 2004 haar weerstandsmeting, de kadastrale minuut en de summiere weergave van het kasteel op een kaart van de Tienden onder Deil uit 1713 samengevoegd. Daaruit trekt zij de conclusie dat het kasteel heeft bestaan uit een rechthoekig complex rondom een binnenplaats met torens op de hoeken en de toegang aan de noordzijde.
Afbeeldingen
Fantasietekening van Jacobus Stellingwerf uit circa 1700, afgebeeld bij A.J.T.S.Luchtfoto van Deil uit ca. 1950, met daarop zichtbaar de nog aanwezige omgrachting van Palmestein, afgebeeld bij Schuyf 1981, 147.Noordzijde kasteel, 1775, afgebeeld door F.C. Verstegen, particulier bezit in: Van Kempen 2005, 18.Zuidzijde kasteel, 1775, afgebeeld door F.C. Verstegen, particulier bezit in: Van Kempen 2005, 18 Palmestein op de kadastrale minuut 1826, afgebeeld in: Van Kempen 2005, 20.
Bronnen
Literatuur
A.J.T.S., 1985, 'Kasteel Palmesteyn', Tabula Batavorum 13 (1985) nr. 3, blz. 24-25.Kempen, P.A.M.M. van, en R. Schiferli, Kasteel Palmesteyn te Deil, gemeente Geldermalsen. Een inventariserend archeologisch onderzoek. RAAP-rapport 1068, Amsterdam 2005. N.N., 1982, 'Nog veel vragen rond kasteel Palmesteijn', Reformatorisch Dagblad 25-02-1982 (Documentatiemap Palmestein, Nederlandse Kastelenstichting).Schouten, H., 1991, 'Toegangshek laatste tastbare herinnering aan Palmesteyn', Extra Nieuws, 01-08-1991 (Documentatiemap Palmestein, Nederlandse Kastelenstichting).Schuyf, J., 1981, 'Beyond the castle: moated sites in the Netherlands', in: Liber Castellorum. 40 variaties op het thema kasteel, T.J. Hoekstra, H.L. Janssen en I.W.L. Moerman red., 144-153. 'Toegangshek laatste tasbare herinnering aan Palmestein', Extra Nieuws 1 aug. 1991.
Documentatie
-
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan: Ja
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: T. Hermans en M.D. Saan
Beschrijving gemaakt: 2-1-2007
Bouwhistorisch onderzoek RCE
-
Archeologisch onderzoek RCE
veldcontrole 1992
Overig onderzoek
onderzoek RAAP 2004
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Dakenplan D.B.M. Hermans
3D-interpretatie D.B.M. Hermans
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.