Schonauwen / Blancouwen
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Schonauwen / Blancouwen
Locatie
Adres: Cascademuur
Houten
Gemeente Houten
Provincie Utrecht

Schonauwen is gelegen in de wijk Schonauwen in Houten tussen de Cascademuur en de Dobbelsteen.
Typologie

Het ging om een vierkant kasteel. Dit kan worden geconcludeerd op basis van de tekening van Roghman, die open ruimte in het kasteelcomplex laat zien.
Etymologie
Schonauwen bekent waarschijnlijk 'schoon gebouw in de velden'. Het kasteel werd eerder aangeduid als Blancouwen: een wit gebouw in de velden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2-4-2009

De veertiende-eeuwse ronde toren is 13,5 m hoog. Het muurwerk is op de begane grond 1,3 m dik, en verjongt zich naar boven toe tot ca. 50 cm. De vertrekken op de begane grond en de eerste verdieping hebben een achthoekig grondplan, op de overige verdiepingen een ronde plattegrond. Het huis staat op een weelderig begroeid kasteeleiland. Het kasteel heeft vroeger een formele tuin, bloemen- en moestuin gehad, zoals zichtbaar is op een vogelvluchtzicht van Schonauwen uit de achttiende eeuw. Deze zijn niet meer aanwezig. Er waren in het landschap nog wel restanten van de tweede gracht aanwezig. Deze tweede gracht is inmiddels vrijwel geheel gereconstrueerd.

Kadastrale minuut Schonauwen 1828