Montfoort
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Montfoort
Locatie
Adres: Bij Kasteelplein 1, 2 en 4, Montfoort.
Montfoort
Gemeente Montfoort
Provincie Utrecht

Het kasteel was gelegen in de oude stadskern van Montfoort, ter plaatse van de provinciale weg en op de plaats waar tegenwoordig het stadskantoor van de gemeente staat.
Typologie

Montfoort was een polygonaal kasteel.
Etymologie
De naam Montfoort is afgeleid van het Franse 'Mons Fort', dat 'Sterke Berg' betekent.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 23-7-2009

De hoofdburcht is grotendeels verdwenen onder de provinciale weg De Meern-Oudewater. De fundamenten van een toren op de hoofdburcht zijn nog wel opgemetseld en zichtbaar gemaakt. Ook is nog een gedeelte van de gracht aanwezig.Op de plaats van de middeleeuwse voorburcht is in 1991 het huidige stadskantoor van Montfoort gebouwd. Op de voorburcht van het kasteel staat nog wel het vijftiende-eeuwse poortgebouw, bestaande uit twee uitgebouwde ronde torens met een tussenbouw boven een doorgang. Op dit poortgebouw sluit links een lange woonvleugel aan. Deze vleugel bestond oorspronkelijk uit verschillende bouwdelen, die later onder een kap zijn gebracht. Het oudste gedeelte stamt uit de zestiende eeuw en grenst aan het poortgebouw. De rest stamt uit de zeventiende en achttiende eeuw. In deze woonvleugel is tegenwoordig een restaurant gevestigd. Aan het einde van de woonvleugel staat nog een ronde toren met een veelhoekige opbouw. Deze stamt uit de vijftiende eeuw.