Drakestein
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Drakestein
Locatie
Adres: Slotlaan 9, 3749AA
Lage Vuursche
Gemeente Baarn
Provincie Utrecht

Drakestein is gelegen aan de rand van het dorp Lage Vuursche.
Typologie

Het is niet bekend hoe Drakestein er in de middeleeuwen uit heeft gezien. Op een kaart uit 1619 is een L-vormig gebouw te zien, maar het is niet duidelijk of hier het middeleeuwse Drakestein is afgebeeld of een later huis.
Etymologie
Drakestein is gebouwd door Werner van Drakenborg. Het huis is waarschijnlijk Drakestein genoemd naar zijn familienaam Drakenborg.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-04-05

Drakestein heeft nog steeds de achtkantige vorm uit de zeventiende eeuw. Op het voorplein staan tegenwoordig twee evenwijdige bouwhuizen. Dit zijn de opvolgers van twee bouwhuizen uit de achttiende eeuw, die in de negentiende eeuw een mansarde-kap hadden gekregen. Deze achttiende-eeuwse bouwhuizen zijn in 1964 gesloopt om plaats te maken voor de huidige bouwhuizen, die voorzien zijn van een schilddak met Oudhollandse pannen. Het huis is omgeven door een parkaanleg. Het is niet duidelijk hoe deze er oorspronkelijk uit heeft gezien, maar op een kaart uit 1789-1794 is al een uitgebreid lanenstelsel te zien. Dit park is rond 1830 door Hendrik van Lunteren in opdracht van P. Bosch van Drakenstein veranderd naar een landschappelijke aanleg. Er zijn toen ook drie follies in het park geplaatst: een hermitage (kapel), een grot en een duiventoren. De hermitage en de grot zijn inmiddels al weer verdwenen.