Zevenbergen, Hof van
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Zevenbergen, Hof van
Locatie
Adres: Hof van Zevenbergen 1, 5211 HB
's-Hertogenbosch
Gemeente 's-Hertogenbosch
Provincie Noord-Brabant

Hof van Zevenbergen ligt nog net in de bebouwde kom van ’s-Hertogenbosch, dicht bij de rivier de Dommel.
Typologie

Het huis functioneerde tijdens de late Middeleeuwen als paleisachtige woning in de stad. Het oudste deel van het complex is vermoedelijk rond 1490 gebouwd en bestaat uit het achter de rooilijn dwars geplaatste huis met meerhoekige traptoren, twee bouwlagen en twee zolders (Van Drunen 1989, 25). In de 16e en 17e eeuw zijn er vleugels aangebouwd waardoor er een gesloten complex ontstond (KNOB 1987, 93).
Etymologie
Het huis is genoemd naar Gerrit van Zevenbergen [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 21-04-2003

Het huis bestaat momenteel uit vier vleugels die, om een binnenplaats in een carrévorm gebouwd zijn, waarbij de rechtervleugel aan de voorzijde uitsteekt. Dezelfde vleugel steekt ook, evenals de linkervleugel een stukje uit aan de kant van de keizerstraat. Het is moeilijk om bij dit gebouw van een voor- of achterzijde te spreken, daar zich de eigenlijke ingang aan de Keizerstraat bevindt, maar het officiële adres is eigenlijk de achterzijde. We hebben te maken met een huis met twee gezichten. De vleugel aan de Keizerstraat heeft twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, terwijl de haaks daarop staande vleugels een pannen schilddak dragen. Deze zijn ook een bouwlaag hoger. De voorgevel is verdeeld in vijf Traveeën met in het midden de poort. Dit middenstuk wordt bekroond met een fronton, terwijl de dakrand afgezet is met een kooflijst.De vleugel aan het Hof van Zevenbergen heeft eveneens twee bouwlagen, maar dan onder een leien zadeldak, afgesloten met trapgevels. Rechts van het midden bevindt zich een uitgebouwde, achtkantige traptoren met afgeknotte spits. Links hiervan, zowel boven als beneden drie vensters, en uiterst links de door gang naar het binnenplein. Rechts van de toren op iedere bouwlaag nog twee vensters. Het terrein wordt afgesloten door een hek [Van der Wielen].