Tegelarije, De
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Tegelarije, De
Locatie
Adres: Elmpterweg 55-55a, 6042 KJ, Roermond
Maasniel
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

Het Huis De Tegelarije is gelegen aan de noord-oostzijde van Roermond ingesloten tussen de provinciale wegen N280 en N271 en de rijksweg A73. De coördinaten van de hoekpunten betreffen de hoeken van het omgrachte kasteelterrein, welke zijn afgeleid op basis van de combinatie van de kadastrale minuutkaart gemeente Maasniel, 1811-1832, Limburg, sectie B, blad 02, en Google Earth
Typologie
 (In 1650 gebouwd omgracht kasteelachtig huis )
Door het aanbrengen van een omgrachting en een toren heeft het omstreeks 1650 gebouwde en later uitgebreide huis het uiterlijk meegekregen van een verdedigbaar slot vanuit het verleden.
Etymologie
De naam van het Huis is afgeleid van het ambacht dat op de locate van het landhuis vroeger werd uitgeoefend, namenlijk het vervaardigen van bakstenen of wel het tichelen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Huidige functie:

Het Huis "De Tegelarij" ziet er grotendeels nog uit zoals het in de periode 1650 tot 1780 is gebouwd. In de loop der tijd zijn geen grote verbouwings en/of restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.