Sint-Jansgeleen / Huis te Spaubeek
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Sint-Jansgeleen / Huis te Spaubeek
Locatie
Adres: St. Jansgeleen 2, 6176 RA, Spaubeek
Spaubeek
Gemeente Beek
Provincie Limburg

Het kasteelterrein van Sint-Jansgeleen is gelegen tussen de A76 en de spoorlijn Sittard-Geleen, ten noorden van het dorp Spaubeek. De coördinaten van de vierhoekpunten geven een indicatie van de oppervlakte van het oorspronkelijke bebouwde kasteelterrein en zijn afgeleid van de wat vormgeving betreft verschillende bronnen, zoals: de Ferrariskaart uit 1770, de Tranchotkaart uit 1803-1820 en de kadastrale minuutkaart gemeente Spaubeek, 1811-1832, Limburg, sectie A, blad 01.
Typologie
 (Waarschijnlijke vormgeving eerste kasteel uit de dertiende eeuw)
 (Het kasteel na de ingrijpende verbouwing uit de zestiende eeuw)
Hoe het oorspronkelijke kasteel er heeft uitgezien is niet bekend. De bij het in 1991 uitgevoerde bouwhistorische onderzoek ontdekte fundering van een ronde toren, zou kunnen duiden op de aanwezigheid van een vroegere woontoren, voordat het toenmalige kasteel ingrijpend werd verbouwd of herbouwd nadat Geleen, Spaubeek en Sint-Jansgeleen in 1558 waren samengevoegd en het kasteel het middelpunt werd van het graafschap Geleen.
Etymologie
"Spaubeek", de oorspronkelijke naam van het kasteel, is afgeleid van de plaats waarbij het werd gebouwd. De huidige naam is afgeleid van de voornaam van een van de latere eigenaren.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: november 2014

Huidige functie:

Het grootste gedeelte van het oorspronkelijke voorhof is nog als agrarisch bedrijf in gebruik. Een deel van de bedrijfsgebouwen is ingericht als woning, waardoor de oorspronkelijke vormgeving ervan is veranderd.