Wedde / Addingaborg
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Wedde / Addingaborg
Locatie
Adres: Hoofdweg 7, 9688 AA Wedde
Wedde
Gemeente Bellingwedde
Provincie Groningen

Het kasteel is strategisch gelegen op een zandrug in een bocht van de Westerwoldse Aa, daar waar de oude weg Groningen - Slochteren - Winschoten - Bourtange - Lingen - Westfalen (huidige Hoofdweg) deze kruist, aan de zuidzijde van de bebouwde kom van Wedde.
Typologie

De plattegrond van het oudste deel, met een muurdikte van 1.30 m en de afmetingen 8.40 x 10.50 m, passen bij het type woontoren.
Etymologie
Het kasteel is vernoemd naar het naburige dorp Wedde (Wedde komt van wede = doorwaadbare plaats, in de Westerwoldse A). Het huis te Wedde wordt ook wel Addingaborg genoemd naar de eerste bouwheer Egge I Addinga.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 12-08-2011

Huidige functie:

De voorgevel van het oudste deel ligt gericht naar het zuidwesten. Aan weerszijden van de traptoren staan vlakke sobere topgevels met grote ramen met 18e eeuwse indeling. Behalve het reliëf boven de deur van de traptoren is er geen decoratie. De huizen zijn gedekt door een zadeldak met korte schoorsteen. Het complex ligt op een omgrachte borgklip. Het ensemble ligt in een parkachtige omgeving met omgrachting (voormalige buitengracht). De in 2010/ 11 vernieuwde rechte houten brug over de binnengracht leidt direct naar de borg. Aan de grachtrand is een restant van het zuidwestelijke bastion herkenbaar.