Schöndel(e)n / Schoendelen / Schundelen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Schöndel(e)n / Schoendelen / Schundelen
Locatie
Adres: Heinsbergerweg 176, 6045 CK
Roermond
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

De locatie van het oorspronkelijke in 1944 verloren gegane landhuis Schöndel(e)n was gelegen ten zuiden van het centrum van Roermond, aan de rand van de stad, ten zuiden van de A73, ten oosten van de Roer en ten noorden van het dorp Melick.
Typologie
 (Landhuis met hoeve)
Het oorspronkelijke kasteelachtige landhuis met hoeve was gelegen in het zuid-westelijk gedeelte van het landgoed. Eind negentiende eeuw werd op het noordelijk deel van het landgoed het huidige landhuis gebouwd, dat thans onderdeel vormt van het klooster van de paters Camillianen.
Etymologie
Mogelijk dat de naam samenhing met de mooie ligging op een hellend terrein.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 21-05-2004

Het huidige in 1893 gebouwde landhuis is gelegen op een heuvel in het noordelijk gedeelte van het landgoed en heeft een nagenoeg rechthoekig bouwlichaam van twee verdiepingen onder leien daken. Het huis is opgetrokken uit donkere baksteen met een dubbele rij natuursteen die de verdiepingen aangeeft. Link een achthoekige toren van drie verdiepingen, aan de bovenzijde afgezet met decoratieve kragen en kantelen. Rechts aan de voorzijde een erker die uitmondt in een balkon, afgezet met kantelen. De ingang bevindt zich rechts van de toren en is een vierkante uitbouw met een terras erboven.