Rechteren
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Rechteren
Locatie
Adres: Rechterensedijk 3
Dalfsen
Gemeente Dalfsen
Provincie Overijssel

Rechteren is gebouwd op een zandige verhoging ten zuidoosten van Dalfsen, op de linkeroever van de Overijsselse Vecht. Deze verhoogde landtong is misschien een bocht geweest in de mogelijke oude loop van de rivier.
Typologie

Rechteren was een rechthoekige burcht, met tegen de linkervleugel een ronde donjon uit de 14e eeuw.
Etymologie
Rechteren is genoemd naar het buurschap Rechteren.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 1-2-2005

Het gebouw is noordwest-zuidoost gericht en bestaat uit een ingangspartij met twee vooruitspringende vleugels uit 1726, met tegen de linkervleugel de ronde donjon uit de 14e eeuw en het laat-middeleeuwse achtergedeelte met topgevels en een zadeldak. Het geheel ligt aan een voorplein met aan weerszijden bouwhuizen en wordt omgeven door een gracht, waarover een stenen brug. Het bij kasteel Rechteren behorende landgoed is uitgestrekt en heeft een 100 hectare groot bosgebied. Door zijn ligging in het vroeger vaak onderlopende rivierenlandschap is van een grote park of tuinaanleg op Rechteren nooit sprake geweest. In het interieur is van de authentiek betimmering niet veel overgebleven. Bij de verbouwingen aan het eind van de achttiende eeuw zijn veel oorspronkelijke details gewijzigd.- Kasteel Rechteren, gezien van terzijde, het huis wordt door een aarden wal omgeven. Pentekening door A. de Haen, 17.9 x 26.7, 1733. Collectie Gem. Museum Arnhem. (Mensema: 6.)- Kaart van 't Huys Rechteren' door H.J. van der Wijck uit 1783. (Mensema: 2).- Kasteel Rechteren aan de voorzijde. Pentekening door A. de Haen, 17.8 x 26.8, 1733. Collectie Gem. Museum Arnhem. (Ter Kuile 1974: afb.16 en 17).- Plattegrond van het kasteel Rechteren door H.W. van der Voet uit 1966, naar opmetingen door A.J. van der Steur uit 1937. (Mensema: 60).- Rechteren van het Zuidoosten gezien. Gravure door F. van Rechteren, eind 18e eeuw. (Graswinckel en Hardenberg: Inleiding).- Kasteel Rechteren, de achterzijde. Litho door L. Meyer, 1836. (Overijsselsche Almanak 1836: 78.).

Ansicht: collectie NKS