Stapelen
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Stapelen
Locatie
Adres: Prins Hendrikstraat 47, 5281 CL
Boxtel
Gemeente Boxtel
Provincie Noord-Brabant

De gebouwen van kasteel Stapelen liggen net even buiten het centrum, schuin tegenover het NS-station, verscholen in een wandelparkje in de schaduw van een hoog appartementencomplex.
Typologie

Er is weinig bekend over het ontstaan van kasteel Stapelen. Met name over de periode van voor omstreeks 1650 (toen het kasteel werd afgebeeld door Croes) weten we weinig. Over het algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een laatmiddeleeuws omgracht complex, gelegen op een eiland in de Dommel. De oorsprong van het kasteel is waarschijnlijk gelegen in de 13e eeuw. Daarvoor heeft wellicht op dezelfde plek al een kasteel gelegen; in een beschrijving van Buchstelle (Boxtel) uit 1100 wordt het kasteel reeds vermeld (Van den Hout 1970, 18). De oudste delen van het kasteel zijn de kapel en de ridderzaal met hun oorspronkelijke 14e-eeuwse kap en tongewelf. Belangrijk om te vermelden is dat dhr. S.A.J.J. Aarts aangeeft dat het tegenwoordige gebouwencomplex in zijn oudste onderdelen teruggaat tot de 15e en 16e eeuw. Volgens hem zou er, ten noorden van het huidige kasteel Stapelen, een tweede eiland moeten hebben gelegen waarop mogelijk de oorspronkelijke 11e- of 12e-eeuwse burcht zou hebben gelegen. Het huidige Stapelen zou wellicht ontstaan zijn uit de voormalige voorburcht van deze oude burcht (Aarts 1992, 40).
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 10-06-2008

Huidige functie:

Op dit moment is kasteel Stapelen nog steeds duidelijk zichtbaar, weliswaar in een andere vorm dan gedurende de middeleeuwen en overwegend in 19e-eeuwse gotische stijl. Deze stijlverandering heeft plaatsgevonden tijden een verbouwing onder leiding van aannemer Goyarts. De tuinaanleg is nog steeds gedeeltelijk zichtbaar; een Engelse landschapstuin met grote oude bomen (eiken, beuken en platanen). Kasteel Stapelen is, vanwege de grootschalige verbouwing rond 1857, een voorbeeld van hoe men zich in die tijd een middeleeuws kasteel voorstelde. Het kasteel doet nog steeds dienst als klooster voor een tiental paters. Ook is er het kloostermuseum gevestigd.