Herlaer, Nieuw / Nieuw Herlaar
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Herlaer, Nieuw / Nieuw Herlaar
Locatie
Adres: Halder 2-4-6, 5271 VK
Halder
Gemeente St. Michielsgestel
Provincie Noord-Brabant

Kasteel Nieuw Herlaer ligt ten noorden van het dorpje Halder, aan de noord kant van de Dommel. Halder is onderdeel van de gemeente Sint Michielsgestel..
Typologie

Van het kasteel Nieuw Herlaer is alleen nog de oorspronkelijke achtzijdige traptoren (opgebouwd uit baksteen met hoekblokken van natuursteen) over. Omstreeks 1400 moet er al een kasteel op deze plek hebben gestaan. Het is onduidelijk wat de typologie is geweest van dit kasteel.
Etymologie
Het huis werd genoemd naar het geslacht Herlaer; het voorvoegsel 'nieuw' dient ter onderscheid van het nabij gelegen kasteel Oud-Herlaer [ Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 18-07-2011

Huidige functie:

Zoals in Kich: 'Kasteel Nieuw Herlaar. In het grote complex gestichts- en kloostergebouwen grotendeels uit de 19e eeuw dagtekenende, zijn opgenomen een 15e eeuwse achtkante traptoren, met natuurstenen hoekblokken, waterlijsten en kozijnen en ingesnoerde spits en daarom heen gebouwd een 18e eeuwse vleugel met leiden schilddak, gepleisterde lijstgevels, ramen met kleine roedenverdeling'. Het kasteel Nieuw Herlaer wordt momenteel gerenoveerd. Het kasteel is gekocht door een privé-eigenaar. Plan was om de omliggende gebouwen te slopen (behalve het zustergebouw) en om de ingang tot het kasteel naar een andere plek te verplaatsen. In de toekomst moeten er enkele ‘ kasteelwoningen’ voor senioren rond het kasteel worden gebouwd. Ook de oorspronkelijke meander van de Dommel (rond het kasteel) zal worden teruggebracht [Marloes].