Aldenhaag / Esschenterp
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Aldenhaag / Esschenterp
Locatie
Adres: Achterstraat 11, 4011 EN
Zoelen
Gemeente Gemeente Buren
Provincie Gelderland
Aldenhaag ligt ongeveer 500 meter ten noordwesten van kasteel Soelen.
Typologie
Aldenhaag is een motte
Etymologie
Huidige situatie
Aldenhaag is een omgrachte motte. De oorspronkelijke bebouwing is verdwenen. Op de motte staat de graftombe van baron J.G. Verstolk, die in 1845 is overleden. Ten westen van de motte ligt een boogvormig stuk grond met een eigen droge gracht.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Aldenhaag is een omgrachte motte. De oorspronkelijke bebouwing is verdwenen. Op de motte staat de graftombe van baron J.G. Verstolk, die in 1845 is overleden. Ten westen van de motte ligt een boogvormig stuk grond met een eigen droge gracht.
Afmetingen
De motte heeft een diameter van circa 50 meter en is enkele meters hoog.
Oudste vermelding
Datum: 1290-1296
Bron:
Tussen 1290 en 1296 werd Aldenhaag waarschijnlijk verwoest door volgelingen van de graaf van Vlaanderen Eliëns en Harenberg, 1984, p. 248).
Bezitsgeschiedenis
In 1263 wordt Otto van Soelen genoemd bij de stadsrechtverlening van Wageningen. Bij zijn overlijden laat hij een minderjarige dochter achter. Het was waarschijnlijk de motte Aldenhaag, die tussen 1290 en 1296 door troepen van de graaf van Vlaanderen werd verwoest. Hierna werd de burcht weer hersteld, maar na 1362 schijnt Aldenhaag definitief verdwenen te zijn. In 1298 wordt Arndt van Arkel beleend met huis Soelen door de graaf van Gelre. De kleinzoon van deze Arndt, die ook Arndt genaamd was, wordt in 1349 vermeld als heer van Soelen en Avezaath. In 1355 werden beide huizen door hertog Eduard van Gelre vernield. Nadat Arnold van Soelen kasteel Soelen weer had opgebouwd, kwam hij in conflict met hertog Eduard. De hertog bepaalde dat Soelen op afroep afgebroken kon worden en dat Arnold in dat geval geen aanspraak mocht maken op de stenen die bij de sloop vrij kwamen. Op de een of andere manier kwam Soelen na een splitsing van het goed in Avezaath en Soelen, in bezit van Walraven van Benthem. Vervolgens ging Soelen over in de handen van de familie van Rossum. Het is mij onbekend wat er in die tijd met Aldenhaag gebeurde. In 1506 werd kasteel Soelen tot heerlijkheid verheven. In 1569 kwam het huis in bezit van Heilwich van Rossum, die getrouwd was met Dirck Vijgh. Deze Dirck werd in 1572 ook met Aldenhaag beleend, zodat Soelen en Aldenhaag weer in één hand kwamen en bleven. De bezitsgeschiedenis van Avezaath verloopt vanaf dit moment parallel aan de bezitsgeschiedenis van Soelen. Met het overlijden van Karel Vijgh in 1682 stierf deze tak van de familie uit. Soelen kwam via de familie van Renesse in 1702 in handen van Karel Pieck. Aert Johan Verstolk kocht de heerlijkheid Soelen in 1775. Deze Aert was schepen van Rotterdam. De laatste bezitter van Soelen uit deze familiewas Johan Gijsbert Verstolk, die door koning Willem I in 1823 de titel baron kreeg aangemeten vanwege zijn verdiensten voor ons land als internationale onderhandelaar. In 1833 werd Johan Gijsbert Verstolk benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Na zijn dood kwam Soelen door vererving in het bezit van het geslacht Völcker.
Bouwgeschiedenis
Over Aldenhaag is niet veel bekend. Het was waarschijnlijk de motte Aldenhaag, die tussen 1290 en 1296 door troepen van de graaf van Vlaanderen werd verwoest. Hierna werd de burcht weer hersteld, maar na 1362 schijnt Aldenhaag definitief verdwenen te zijn. Op de plaats van de verdwenen burcht werd een boerderij gebouwd met een achterhuis uit 1743 en een dwarshuis uit 1827.
Bronnen
Literatuur
Eliëns, F.M. en J. Harenberg, 1984, Middeleeuwse kastelen van Gelderland. Rijswijk, p. 248.Stenvert, R, C. Kolman, S. Broekhoven en B. Olde Meierink, 2000, Monumenten in Nederland. Gelderland. Zwolle, p. 351.
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan: ?
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: W. Landewé
Beschrijving gemaakt: 23-10-2000
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.