Wissegracht
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Wissegracht
Locatie
Adres: Wissengrachtweg 76, 6336 TK
Hulsberg
Gemeente Nuth
Provincie Limburg

De huidige gesloten hoeve met herenhuis is gelegen ten oosten van Hulsberg, ten zuiden van Wijnandsrade, ten westen van Voerendaal en ten noorden van de A79.
Typologie
 (herenhuis met dienstgebouwen)
In de oorspronkelijke toestand bestond het huis waarschijnlijk uit een losstaand herenhuis met ten zuidoosten ervan een u-vormig dienstgebouwen complex. Of het gehele complex of delen ervan door grachten werden omgeven is niet bekend.
Etymologie
Er is geen informatie beschikbaar, waaruit de achtergrond van de naam Wissegracht kan worden afgeleid.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 18-05-2004

Het huidige Wissegracht is een carrévormige hoeve, waarvan de gebouwen zijn gesitueerd rondom om een gesloten binnenplaats. Het oorspronkelijk losstaande woonhuis vormt thans een geïntegreerd onderdeel ervan. Het waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw stammende woonhuis telt twee verdiepingen onder een schilddak. Bij het noordelijkste gedeelte verspringen de vloeren in hoogteligging en is een souterrain aanwezig. De zware gevels van de begane grond en de eerste verdieping zijn uitgevoerd in mergelsteen en worden plaatselijk geschoord door middel van steunberen. De gevels van de bedrijfsgebouwen zijn uitgevoerd in baksteen, waarin plaatselijk nog restanten van oude speklagen aanwezig zijn.