Aalbeek
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Aalbeek
Locatie
Adres: Aalbekerweg 91, 6336 XN
Aalbeek
Gemeente Nuth
Provincie Limburg

Het terrein van de voormalige buitenplaats Aalbeek is gelegen in het dorp Aalbeek ten westen van de provinciale weg N298.
Typologie
 (Boerenhof)
Hoe het oorspronkelijke uit de zeventiende eeuw stammende huis er heeft uitgezien is niet bekend.
Etymologie
Het huis werd genoemd naar het gehucht, waarin het werd gebouwd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 16-05-2004

Van het voormalige landhuis Aalbeek resteert nog een neoclassicistische vleugel, het voormalige koetshuis, uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het is een langgerekt rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder een schilddak. De rechterzijgevel staat schuin op de plattegrond en loopt parallel aan de weg naar Meerssen. In de achtergevel bevindt zich een met mergel dichtgemetselde, brede rondbogige toegang. De brede voorgevel telt zeven traveeën en een drie traveeën brede middenrisaliet, bekroond door een fronton, die, evenals de daklijst, van mergel is. De driedeling op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door Dorische pilasters. De begane grond is bekleed met hardsteen, en is in het midden voorzien van drie poortdeuren en rechthoekige vensters. De tuinmuur is voorzien van speklagen, en aan de overkant van de weg staan nog twee mergelstenen hekpijlers met siervazen.