Kanjel / Mariënwaard / Grande Suisse
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Kanjel / Mariënwaard / Grande Suisse
Locatie
Adres: Mariënwaard 61, 6222 AM
Maastricht
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg

Het huis staat ten noorden van Maastricht, aan de rand van de stad, net buiten de bebouwde kom, aan de weg naar Meerssen.
Typologie

Het huidige huis valt binnen geen enkele categorie; hoe het oudere huis eruit heeft gezien is niet bekend.
Etymologie
De Kanjel is de beek die langs het huis loopt, en de vijvers in de tuin voedt.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 10-05-2004

Het complex bestaat uit vier vleugels rondom een binnenplaats. De oorspronkelijke voorgevel bevindt zich rechts van het huis en kijkt uit over de tuin. Het hoofdgebouw heeft twee verdiepingen onder een pannen zadeldak. DE voorgevel is symmetrisch ingedeeld en heeft een middenrisaliet gekroond door een fronton. De gevel is witgepleisterd. De straatvleugel is het meest imposant en bestaat uit een middendeel van twee verdiepingen onder een mansardedak, met een fronton in het midden. De vleugel wordt ingesloten door twee mergelstenen hoekpaviljoens van drie verdiepingen onder schilddaken. De paviljoens orden ieder geflankeerd door een vierkante mergelstenen toren van vijf verdiepingen onder een ingesnoerde spits. De toegang tot het huis bevindt zich rechts van de rechter toren en bestaat uit een hek tussen twee brede vierkante hekpijlers. De Franse tuin is omgracht, en bevat twee bakstenen tuinhuisjes.