Wijnandshof / Huize Gurtsenich
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Wijnandshof / Huize Gurtsenich
Locatie
Adres: Vroenhof 61, 6301 KE
Houthem;
Gemeente Valkenburg aan de Geul;
Provincie Limburg

Het huis is gelegen aan de zuidzijde van de Provinciale-weg-Vroenhof, de weg van Meerssen via Houthem naar Valkenburg in het tot het kerndorp Houthem-St. Gerlach behorende wijk Vroenhof.
Typologie
 (Van oorsprong een boerenhoeve)
 (Vanaf de 16e eeuw een landhuis)
Het oudste woonhuis was een boerenhoeve. In de zestiende eeuw is die hoeve vervangen of verbouwd tot een landhuis.
Etymologie
Het van oorsprong bestaande leengoed Gurtsenich werd in de loop van de zeventiende eeuw vernoemd naar de naam van de familie Wijnands, die het goed met het landhuis toen in bezit hadden. In de eeuwen daarna heeft het landhuis weer de naam van het oorspronkelijke leengoed gekregen, "Huize Gurtsenich".
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 10-05-2004

Het huis staat met de zijgevel pal aan de weg en wordt aan de oostelijke zijde afgeschermd door een mergelstenen muur met een dito poort, welke gekroond wordt door een halfronde fronton, geflankeerd door siervazen. De westelijke zijde van het huis wordt afgeschermd door een dicht begroeide tuin. De grachten zijn geheel dichtgegroeid. Het huis zelf is een rechthoekig gebouw van twee verdiepingen onder een leien zadeldak dat aan weerskanten afgesloten wordt door een trapgevel, aan de straatzijde heeft deze pinakels. Het zuidelijke deel bestaat uit baksteen afgewisseld met mergelstenen speklagen; het noordelijke deel bestaat voornamelijk uit baksteen.