Raath
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Raath
Locatie
Adres: Kruisstraat 10, 6456 AL
Bingelrade
Gemeente Onderbanken
Provincie Limburg

Het landhuis staat tussen Sittard en Brunssum, ten noorden van de N276 en ten westen van de N274 aan de oostzijde van het dorp Bingelrade in de gemeente Onderbanken.
Typologie
 (landhuis uit 1804)
Het huidige huis is een landhuis, dat is gebouwd in 1804. Het is gebouwd nadat de voorganger ervan in 1751 door bokkenrijders in brand was gestoken. Hoe dat huis er heeft uitgezien en waar het precies heeft gestaan is niet bekend. Waarschijnlijk lag het iets zuidelijker en vormde het onderdeel van het Valkenburgse leengoed Het Velterleen.
Etymologie
Raath is genoemd naar het gelijknamige gehucht, dat tegenwoordig onderdeel vormt van Bingelrade.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 15-04-2004

Het huidige huis is een vierkant bouwwerk van twee verdiepingen onder een leien mansardetentdak. De voorgevel telt drie traveeën geschieden door lisenen. Het huis heeft kruisvensters met een natuurstenen omlijsting. De ingang bevindt zich in het midden van de gevel en wordt geflankeerd door dunne pilaren verbonden door een fronton. Aan weerskanten van het huis witgepleisterde lage dienstvleugels. De zo ontstane binnenplaats wordt aan de straatzijde afgesloten door een hek, met twee witgepleisterde bakstenen pilaren met siervazen. Twee grote knotwilgen flankeren het tuinpad.