Bedelaar, Huis de
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Bedelaar, Huis de
Locatie
Adres: Heythuiserweg 10, 6081 NG
Haelen
Gemeente Haelen
Provincie Limburg

Het huis ligt ten westen van Haelen, ten noorden van Hornerheide, ten oosten van Baexem en ten zuiden van Heyhuisen, aan de weg naar van Horn naar Heythuisen.
Typologie

Hoe de voorganger van het huidige huis eruit heeft gezien is niet bekend.
Etymologie
Het huis dankt zijn naam aan de sage dat het oude kasteel door een afgewezen bedelaar vervloekt werd, waarna het huis door de aarde verzwolgen werd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 18-04-2004

Het huidige huis bestaat uit een brede hoofdvleugel waar twee haakse vleugels als het ware om een hoek gevouwen zijn. De twee vleugels zijn drie verdiepingen hoog en hebben een pannen zadeldak. In de hoek bevindt zich een achtkantige toren. De hoofdvleugel heeft ook drie verdiepingen, maar heeft een flauw hellend lessenaarsdak. Aan de achterzijde is nog een laag gebouwtje aangebouwd. In de hoek gevormd door de ingangsvleugel en de hoofdvleugel is een soort serre uitgebouwd. Het gehele huis is witgepleisterd. Op het terrein bevinden zich verder nog een oude ijskelder en een vleermuistoren, het enige deel van het complex dat een rijksbescherming heeft, een uilentoren en een tuinhuisje.