Overen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Overen
Locatie
Adres: Leropperweg 1-3, 6077 NW
St. Odiliënberg
Gemeente Roerdalen
Provincie Limburg

Het voormalige riddermatige huis was gelegen ten noorden van St. Odiliënberg, ten westen van het huidige verloop van de Roer, langs de weg naar Lerop.
Typologie
 (In 1326 is er sprake van een hoff)
Op de locatie van het oorspronkelijke "hoff Over(o)en" staat thans een boerderij van het gesloten type met op een van de hoeken een in baksteen uitgevoerd herenhuis uit de zeventien en achttiende eeuw.
Etymologie
Er zijn geen gegevens beschikbaar, waaruit kan worden afgeleid waarvan de naam van het huis is afgeleid.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: april 2013

In een bocht in de weg St. Odilienberg naar Lerop liggen de huidige gebouwen van het voormalige hof Overen. Het betreft een boederij van het gesloten type met de diverse woon- en bedrijfsgebouwen gegroepeerd rondom een binnenhof. Op een van de hoeken staat een vierkant, in baksteen uitgevoerd woongedeelte van van twee woonlagen boven een kelder. Het grootste gedeelte van deze gebouwen stammen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Voor zover bekend zijn in deze gebouwen geen delen van de voorafgaande bebouwing opgenomen. Aan het begin van een oude oprijlaan staan nog twee hekpijlers.