Meezenbroeck
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Meezenbroeck
Locatie
Adres: Kasteellaan 3, 6415 HM
Heerlen
Gemeente Heerlen
Provincie Limburg

Het kasteelterrein van het voormalige kasteel Meezenbroek is gelegen ten noorden van het stadscentrum van Heerlen, in het voormalige buurtschap Meezenbroek, tussen de N281 in het westen en de N299 in het oosten, het buurtschap Palemig in het noorden en het buurtschap Schandelen in het zuiden.
Typologie
 (Betreft mogelijk de oorspronkelijk middeleeuwse bebouwing )
 (Betreft het in de 18e eeuw gebouwde vierkante landhuis)
De oorspronkelijk uit de 14e eeuw stammende bebouwing was mogelijk een vierkante woontoren met voorburcht. De woontoren werd in de tweede helft van de 18e eeuw verbouwd of vervangen door het in 1935 gesloopte vierkante landhuis. De grotendeels omstreeks 1970 gesloopte kasteelhoeve is waarschijnlijk in 1660 gebouwd ter vervanging van de oorspronkelijke voorburcht.
Etymologie
Het huis werd waarschijnlijk vernoemd naar de familie die het huis in de veertiende eeuw bewoonde en mogelijk heeft gebouwd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Van het voormalige middeleeuwse huis zijn momenteel alleen nog maar delen van de kasteelhoeve aanwezig. Dit betreffen het poortgebouw met aan beide zijde ervan delen van de voormalige stalgebouwen. Deze korte vleugels zijn na de sloop van de kasteelhoeve in 1978 gereconstrueerd en zijn momenteel met het poortgebouw als restaurant in gebruik.
Het grotendeels in metselwerk uitgevoerde vierkante poortgebouw heeft boven de poort een verdieping en wordt afgedekt door een van leien voorzien geknikt schilddak. Op de verdieping bevindt zich nog een schouw uit de bouwperiode van de kasteelhoeve. In de voorgevel is een laatgotisch hardstenen kruisvenster aanwezig met aan beide zijden ervan sleuven, waarin zich de trekbalken van de ophaalbrug bevonden. Verder heeft de poort een omlijsting van zandsteen met daarboven een wapensteen voorzien van het wapen van de familie Buirette en het jaartal 1660.