Hoogenweerth / De Houweert
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hoogenweerth / De Houweert
Locatie
Adres: Hoge Weerd 2, 6229 AM
Maastricht
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg

Het huis ligt ten zuiden van het centrum van Maastricht, op de oostelijke oever van de Maas ter hoogte van de Sint Pietersberg.
Typologie

De oorsprong van het huidige huis stamt uit de zeventiende eeuw. Hoe de voorganger van dat huis er heeft uitgezien is niet bekend. Over de mogelijke aanwezigheid van een omgracht zijn geen gegevens beschikbaar.
Etymologie
De naam van het huis is afgeleid van de ligging ervan op een hoge weerd of waard op de rechteroever van de Maas.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 12-04-2004

Een eind ten zuiden van Maastricht ligt in de uiterwaarden van de Maas het huidige kasteel De Hoogenweerth. Het huis is gebouwd op een min of meer rechthoekig grondplan, en bestaat uit een hoofdvleugel met links een soort vierkant torenpaviljoen met een gezwenkte topgevel en een tentdak. Rechts een vooruitspringende vierkante toren met een ingesnoerde spits. De ingang bevindt zich in het midden van de voorgevel en wordt overdekt door een portiek met een balkon. Het huis is grotendeels geel geschilderd. De bijgebouw links van het hoofdgebouw zijn oranje geschilderd.