Schinvelderhuuske / Heyenhoven
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Schinvelderhuuske / Heyenhoven
Locatie
Adres: Brunssummerstraat 65, 6451 CR
Schinveld
Gemeente Onderbanken
Provincie Limburg

Het huis ligt aan de zuidwestzijde van Schinveld, langs de N274 tussen Schinveld en Brunssum.
Typologie
 (vroegste bouwfase)
 (vanaf ca. 16e eeuw)
De oudste bebouwing bestond waarschijnlijk uit een (zaal)toren, waarvan delen in het bestaande hoofdgebouw zijn opgenomen.
Etymologie
Het huis werd oorspronkelijk vernoemd naar de oudst bekende familie die het huis bewoonde. Later is het huis beter bekend geworden onder de naam Schinvelderhuuske.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: februari 2015

Huidige functie:

De huidige bebouwing van Huis Heijenhoven of het Schinvelderhuuske is gelegen aan de rechterzijde van de weg van Brunssum naar Schinveld en herbergen sinds 1987 een hotel- restaurant. Het complex bestaat uit een viertal rondom een binnenplaats gesitueerde gebouwen, waarbij het hoofdgebouw is gelegen aan de zuidwestzijde. Het L-vormige hoofdgebouw bestaat uit twee verdiepingen boven een souterrain, waarbij beide vleugels worden afgedekt door een van leien voorziene zadeldak. De hooggelegen bel-étage is toegankelijk vanaf de binnenplaats via een dubbele trap met bordes, die leidt naar een entree met een classicistische omlijsting. De vensters van de beide woonlagen zijn voorzien van een natuurstenen omlijsting. Het onderste gedeelte van de ramen in de gevels aan de binnenplaats zijn voorzien van luiken. In het hoofdgebouw zijn nog diverse onderdelen uit de oorspronkelijke gebouwen zichtbaar, zoals de samengestelde eikenhouten balklagen, een laatgotische schouw en verschillende kelderruimten.