Geusselt
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Geusselt
Locatie
Adres: Marathonweg 1-1a, 6225 XV
Maastricht
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg

Het kasteelterrein is gelegen in het voormalige dorp Amby, ten noordoosten van het centrum van Maastricht, ten oosten van de A2 en ten noorden van de N590.
Typologie

Het oudste bekende gedeelte van het huis betreft een uit de zeventiende eeuw stammend rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder een zadeldak met halverwege de westgevel een vierkante toren van drie bouwlagen met een spits dak.
Etymologie
Het door een gracht omgeven kasteel was gelegen in een moerassig gebied in het stroomgebied van de Kanjel en de Geul. Dit gebied was regelmatig onderhevig aan overstromingen. Mogelijk is de naam van het kasteel, dat in de loop der tijd wijzigde in Goisselt, Gusselt, Gijssel, Guesselt en Geusselt afgeleid van het met overstromingen samenhangende werkwoord goysen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: september 2015

Na de restauratie is het gebouw tot 2013 in gebruik geweest als kantoorruimte. Momenteel is het pand door particulieren gekocht en is de functie ervan nog niet bekend.